Odwiedź nas na Facebooku
Trwa ładowanie...

Sprawdzone przepisy

PIZZA Z PIECA OPALANEGO DREWNEM

Piec rozgrzewamy do temperatury 350-400 stopni.

Z pół litra ciepłej wody odlewamy ¾ szklanki,

dodajemy do niej 10g drożdży, szczyptę cukru i dwie łyżeczki  mąki.

Odstawiamy do momentu gdy wszystko przestanie „kipieć” i utworzy się piana.

Do miski wsypujemy ok. 0,5kg mąki (typ 550/500)

Wlewamy rozczyn i pozostałą wodę

Wyrabiamy ciasto dodając trochę mąki jeśli ciasto lepi się do rąk. Im dłużej będziemy ugniatać tym lepsze będzie ciasto  15-20 min.

Formujemy kulkę i zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej  następnie zamykamy w lodówce na min. Godzinę

Mamy czas na przygotowanie sosu

Do ½ szklanki przecieru pomidorowego dodajemy łyżeczkę bazylii i majeranku oraz łyżkę oregano, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i odstawiamy

Przygotowujemy ulubione dodatki do pizzy

Po wyjęciu ciasta z lodówki ponownie je ugniatamy i formujemy placek na posypanym mąką blacie

Ciasto smarujemy sosem, posypujemy startym serem i układamy ulubione dodatki

W piecu rozgarniamy żar i wymiatamy popiół

Szybkim ruchem wsuwamy szuflę pod placek i równie sprawnie wyciągamy ją gdy znajdzie się w piecu

Po 3min. Sprawdzamy jak wygląda pizza możemy ją przekręcić w chwili gdy brzegi się przypieką wyjmujemy gotową pizzę