
Sprawdzone przepisy
PIZZA Z PIECA OPALANEGO DREWNEM
Piec rozgrzewamy do temperatury 350-400 stopni.
Z pół litra ciepłej wody odlewamy ¾ szklanki,
dodajemy do niej 10g drożdży, szczyptę cukru i dwie łyżeczki mąki.
Odstawiamy do momentu gdy wszystko przestanie „kipieć” i utworzy się piana.
Do miski wsypujemy ok. 0,5kg mąki (typ 550/500)
Wlewamy rozczyn i pozostałą wodę
Wyrabiamy ciasto dodając trochę mąki jeśli ciasto lepi się do rąk. Im dłużej będziemy ugniatać tym lepsze będzie ciasto 15-20 min.
Formujemy kulkę i zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej następnie zamykamy w lodówce na min. Godzinę
Mamy czas na przygotowanie sosu
Do ½ szklanki przecieru pomidorowego dodajemy łyżeczkę bazylii i majeranku oraz łyżkę oregano, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy i odstawiamy
Przygotowujemy ulubione dodatki do pizzy
Po wyjęciu ciasta z lodówki ponownie je ugniatamy i formujemy placek na posypanym mąką blacie
Ciasto smarujemy sosem, posypujemy startym serem i układamy ulubione dodatki
W piecu rozgarniamy żar i wymiatamy popiół
Szybkim ruchem wsuwamy szuflę pod placek i równie sprawnie wyciągamy ją gdy znajdzie się w piecu
Po 3min. Sprawdzamy jak wygląda pizza możemy ją przekręcić w chwili gdy brzegi się przypieką wyjmujemy gotową pizzę